Kira Stopajı

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Home > Blog > Haber > Sayfamız

Selimiye Haberleri

Muğla Marmaris Selimiye Gönenç Emlak Şirketi kira stopajı ve oranları nedir nereye nasıl ödenir soruları hakkında açıklamalarda bulunarak paylaşıyor. Konuya ilişkin Selimiye Emlak Piyasasından bu yönde sık sorular geldiğinden konuyu gündemimize almayı uygun gördük.

Stopaj Nedir?

İş yeri kiralamalarında kiralama işlemleri konutlara göre biraz daha arklı ilerliyor. İş yeri kiralarında stopajı gibi farklı tanımlar yer almakta. Bu tanımların ne anlama geldiğini merak ediyorsanız, stopaj vergisi herhangi iş yeri kiraya verildiğinde kiracının bürüt kirayı belirli miktar kesintiye uğratması ile kesintinin vergi dairesine ödemesidir. Kısacası stopajı için kiralanan mallar üzerinden kesilen vergi diyebiliriz. Gelir vergisi kanununun 94.maddesine göre kiracı tarafından ödenmek zorundadır. Ödeme işlemi nasıl yapılır? Miktarı ne kadar diyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kira Stopajı Nasıl Ve Nereye Ödenir?

Kiraladığınız iş yeri için ödeyeceğiniz stopaj oranı ödediğiniz net kiranın brüte çevrilmesiyle hesaplanır. Nasıl hesaplayacağım diye endişelenmenize gerek yok. Brüt kira hesaplaması oldukça basit işlemdir. Örneğin kiraladığınız iş yernin anlaşılan kira bedeli her ay 1000-TL ise brüt kira bedelin 0.8 ile çarpılması sonucu elde edilir.  Böylece brüt kira bedeli 1250-TL olacaktır. Stopaj gelir vergisi kanunu 94. Maddesinin 5-a bendinde yer alan bilgiye göre kira stopajı brüt kiranın yüzde yirmisi kadardır.

Stopaj oranı her yıl değişmekle birlikte 2018 yılında yüzde yirmi olduğuna göre 1000-TL kirası olan iş yerinin stopajı 1250'nin 0.02 ile çarpılmasıyla 250-TL olarak bulunur. Vergiyi kiracının ödemek zorunda olduğunu unutmayın. Kiracı olan kişinin vergi mükellefliğiyle birlikte, elinde gerekli bilgileri bulunduran, kiracı muhatap olarak her zaman bulunabilecek olması sebebiyle devlet ödemeyi kiracıdan talep eder. Kiracı olan kişi ödemeyi yapmazsa yasal yollarla işlemlere başlanacağını hatırlatırız.

Kiraya verilen mallar için ödenen stopaj oranı adındaki vergi her ay düzenli olarak ödenmelidir. İsteğe bağlı olarak üçer aylık periyodlar da olabilir. Kiralama işlemini yaptığınız şehirdeki vergi dairesine makbuzunuzla giderek vergi ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. Ödediğiniz vergilerin makbuzlarını almayı ihmal etmeyiniz. Makbuzları saklamanızı, ödemelerinizi düzenli olarak yapmanızı öneriyoruz. Geciktirilen ödemeler cezaya tabii tutulacaktır.

Muğla Marmaris Selimiye emlak piyasasından haberler almak isterseniz Marmaris Blog sitesini izlemenizi tavsiye ederiz.

İrtibat: 0532 312 01 16