Miras Gayrimenkul Satışı

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Home > Blog >Yatırım> Sayfamız

Sözleşme Nasıl Yapmalı?

Muğla Marmaris Selimiye Gönenç Emlak Şirketi miras gayrimenkul satışı nasıl yapılır ve mirasçıların hakları konusunda açıklamaları gayrimenkul sektörüne sundu. Özellikle Selimiye Emlak Piyasasında bu konuya ilişkin sık sorular geldiğinden konuyu gündeme aldık.

Miras olan gayrimenkullerde satış nasıl yapılır?

Vefat eden bir kişinin üzerine olan mallar o kişinin yasal varisçilerine miras gayrimenkul olarak kalmaktadır. Yasal mirasçılar arasında kalan mallar paylaştırılır. Bu mallar para, ev, arsa, değerli eşya vs olabilir.

Mirasçılar birden fala kişi ise kalan mallara mülkiyet hakkı elbirliği ortaklığı diye ad verilir. Miras kalan gayrimenkul satışı için birkaç işlem yapmak gerekmektedir. Kalan miras birden fazla kişiye kalmış ise bu kişiler için de o mirası ortak olarak devam ettirme gibi bir şart konulmamış ise o kişiler mirasın paylaşılmasını isteyebilmektedir.  Bu hakkın vermiş olduğu güç ile miras kalan kişiler kendilerine kalan mirası satmak isteyebilir.

Miras kaldığında gayrimenkul için neler yapılabilir?

Miras kaldığı zaman bu mirasın satışı eğer bir sözleşme yok ise yapılabilmektedir. Bu satışın yapılabilmesi için ise mirasçıların hepsinin tapuya gitmesi gerekmektedir. Kişi şahsi olarak tapuya gitmek istemiyor veya gidemiyor ise o kişinin başkasına vekâlet vermesi ve o kişiyi tapu işlemlerini kendisi adına yapabilmesi için yetkilendirmesi gerekmektedir. Yasal varislerinin hepsinin bu işlemi yapması gerekmektedir. Birkaç kişinin tapuya gidip varislerden bir kişinin bile tapuya gitmemesi olmaz.

Bu işlemleri yaparken eğer kişilerden 65 yaş üstü olan var ise o kişilerin akli dengesinin yerinde olduğuna dair rapor alınmalıdır. Satışa çıkartılacak olan mirasın diyelim ki varislerinden satılmasını istemeyenler var. Böyle bir durum karşısında satış yapılmasını isteyen varislerin sulh mahkemesine başvurarak malların satış yapılarak paylaştırılmasını istemeye hakkı bulunmaktadır.

Gayrimenkul kalan mirasçıların sahip oldukları haklar

Miras kalan kişiler kalan mirasları satma hakkına sahiptirler. Bu hakka sahip olunduğu gibi bu mirasların satışa çıkmasını istemeyenlerde olabilir. Bu gibi durumlarda tarafların mahkeme yolu ile haklarını koruma şansları bulunmaktadır.

Kalan mallar için vergi ödemesi yapılabilmektedir. Bu mallar 5 yıl içinde satışa çıkar ve bu süreçte değer kazancı sağlanır ise değer artış kazancı adı altında vergi ödemesi yapılmaktadır. Bu vergi kalan mirastan yapılacak olan kazanç için alınmaktadır. Kalan miras için vergi ödeneceği zaman o mirasın bedellimi yoksa bedelsiz olarak mı sahip olunduğuna bakılmaktadır.

Marmaris ve Selimiye emlak piyasasından haberler almak isterseniz Marmaris Haber sitesini izlemenizi tavsiye ederiz.