Tapu Birleştirme Nasıl Yapılır?

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Home > Blog > Haber > Sayfamız

Tapu birleştirme nedir?

Muğla Marmaris Selimiye Gönenç Emlak Şirketi gayrimenkul sektörüne düzenli yayınladığı Marmarisbox bülteninde yeni bir konuyu gündeme aldı. Selimiye Gönenç Emlakçılık Şirketi sık sorulan sorulardan tapu birleştirme nasıl yapılır konusunda yanıtlarıiçern makaleyi paylaştı.Muğla Marmaris Emlak piyasasında makale tartışmaya açıldı.

Yan yana bulunan ve tapuları ayrı olan taşınmazın tek parsel halini alma işlemine tapu birleştirme denmektedir. Kimi yerlerde tapu tevhit işlemi olarak da geçmekte olan bu işlemler ile iki ayrı mülkü tek mülk gibi göstermek ve tak tapuya sahip olmak mümkün olmaktadır. Özellikle yan yana birden çok taşınmaza sahip olan kişilerin çok sık uyguladıkları bu işlemlerde amaç birden fazla tapu veya farklı belge ile uğraşmak yerine taşınmazın tamamını tek belge ile takip edebilmektir. Bu işlemi yapabilmek için yapılması gerekenler şunlardır;

  • Taşınmazın yer aldığı yere bağlı olarak belediye encümeni veya il idare kurulu kararı alınmalıdır.
  • Kadastro müdürlüğü tarafından üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu temin edilmelidir.
  • Birleştirme işleminde bulunan kişilerin veya vekâlet verdikleri kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgelerinin hazırlanması gerekmektedir.
  • Taşınmazlardan biri eğer bina ise mutlaka o binaya ait olan deprem sigortası belgeleri de hazır edilmelidir.

Tapu Birleştirme İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu işlemler yapıldığında ve gerekli belgeler tam olarak temin edildiğinde tapu birleştirme işlemi sorunsuz bir şekilde yapılabilmektedir. En son olarak işlemler bittiği zaman tapu müdürlüğü de birleştirme işlemlerini tescil ederek işlemi yaptıran kişiler yeni tapularını teslim etmektedir. Bu işlemleri yaptıracak olan kişilerin aynı zamanda birleştirme talebinde bulunulan taşınmazların kayıtlı değerlerinin 1000/11,38’i kadar harç ödemesi yapacaklarını da bilmeleri gerekmektedir.

Tapu Birleştirme İşlemlerinde kısa zaman içinde sonuç alabilmek

İstenen belgelerde herhangi bir sorun olmaması durumunda isteyen herkesin yapabilecekleri bu işlemler için önemli olan bir diğer konu ise tapuları birleşecek olan taşınmazların üzerinde herhangi bir haciz veya ipotek işlemi olmamasıdır.

Aynı zamanda varsa ortaklarında mutlaka onay belgeleri gerekmektedir. İstenen belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi durumunda genellikle kısa zaman içinde tamamlanabilmekte olan tapu birleştirme işlemleri tüm tapu il müdürlüklerinde resmi şekilde yapılabilmekte ve işlemlerin sonunda taşınmaz sahiplerine birleşim yapılmış olan taşınmazlara ait olarak tek bir tapu verilmektedir. Marmaris ve Selimiye emlak piyasasından haberler almak isterseniz Marmaris Haber sitesini izlemenizi tavsiye ederiz.

İrtibat: 0532 312 01 16