Kat Mülkiyeti

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Home > Blog > Haber > Sayfamız

Kat Mülkiyetiniz Var mı?

Muğla Selimiye gayrimenkul sektöründe Marmaris Gönenç Emlak Şirketi resmi sitesinde kat mülkiyeti konusunda açıklamalar yaptı. Selimiye Gönenç Emlakçılık Şirketi sık sorulan sorulardan bu konuda makaleyi paylaştı. Muğla Marmaris Emlak piyasasında bilgi paylaşmı devam ediyor.

Hangi Belgeler Gerekir?

İnşaat çalışmaları tamamlanan ve içinde oturulabilir hale gelen yapılarda her bağımsız bölüm için kat mülkiyeti almak gerekmektedir. Bunun için ise gerekli evrakları temin edip tapu müdürlüklerine başvurmak yeterli olmaktadır. Yapılan başvurular ana gayrimenkulün mülkiyetinin çevrilmesi konusunda mal sahibinin varisleri veya yapının paydaşları tarafından yapılmalıdır. Başvurusu yapmak için gerekli belgeler şunlardır;

+Ana gayrimenkulün sahibi ve büyün paydaşları tarafından imzalanan, yetkili kurumlar veya kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimari proje ile yapı kullanma izin belgesi.

+Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre 28 nci maddedeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış, mülkiyeti kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı.

Bilinmesi Gerekenler

Tapu memurları yapılan başvurulardan önce gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edildiğinden emin olduktan sonra mülkiyeti tesis edilmesi veya kat irtifakı kurulmasına dair resmi sözleşmeyi düzenler. Bu sözleşme aynı zamanda tescil istemi sayılmaktadır.

Belge ile tescil edilmiş olan her kat veya binalara ait olan bağımsız bölümler ayrı bir gayrimenkul özelliği kazanarak ayrı ayrı tapular ile belirtilirler. Bu işlemler için tapu müdürlüklerine başvuran kişiler kısa zaman içinde sonuçlanan işlemler ile istedikleri belgeleri temin edebilirler. Önemli olan gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde temin edilmesi ve tapu müdürlüğüne sunulduktan sonra tapu müdürlüğünden gelecek olan habere göre hareket edilmesidir.

Hangi Durumlarda Gerekmektedir?

Genellikle çok daireli apartman tipi yapılarda uygulanmakta olan bu işlemlerde ana bina için tek bir tapu almak yerine her daire için ayrı ayrı mülkiyet tapuları alarak her katı ayrı ayrı yapılar gibi göstermek ve hak sahipleri adına tescil ettirtmek gerekmektedir. Çoğu zaman yapıların ilk yapılışlarında tek tapu veya benzeri belgeler ile yola çıkan yapı sahipleri daha sonra yapının dairelerini başka başka kişiler pay etmek istediklerinde mutlaka kat mülkiyeti tesisi işlemleri için gerekli belgeleri temin ettikten sonra en kısa zaman içinde tapu müdürlüklerine başvurmalıdırlar.

Selimiye ve Marmaris Gönenç Emlak şirketinden piyasa haberleri almak isterseniz Marmaris Emlak sitesini izlemenizi tavsiye ederiz.

İrtibat: 0532 312 01 16