İntifa Hakkı Nedir?

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Home > Blog >Haber> Sayfamız

Bu hak nasıl kullanılır?

Muğla Marmaris Selimiye Gönenç Emlak Şirketi gayrimenkul sektörüne sık sorulan intifa hakkı nedir hakkında açıklamalarda bulundu.

Genel olarak İntifa hakkı insanların ihtiyaçlarından kaynaklanan yasal düzenlemedir. Muğla Marmaris Emlak sektöründe yapılan açıklama; İntifa hakkı, başkasına ait olan bir eşya veya malvarlığının belirli bir kişiye tam yaralanma olanağı sunan bir haktır. Bu işlemlerde mal sahibi öz sahiplik haklarını kaybetmemekle birlikte sadece mallarından elde edebilecek olan yararları karşı tarafa tahsis etmektedir. Anne veya babanın ölümünden sonra velayetleri altında kalan çocukların kalan malalardan yararlanabilmeleri buna örnek olarak gösterilebilir. Malların başka birine intikal edilirken uygulanmakta olan yasal hükümlülükler bu işlemlerde de aynı şekilde uygulanmaktadır. İntifak hakkı kurulabilmesi için şu üç seçenekten bahsedilebilir;

  • Sözleşme ile kurulan intifa hakkı
  • Kanuni intifa hakkı
  • Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı

İntifa Hakkı Hangi Durumlarda Doğar?

Sözleşme ile kurulan intifa hakkında mallar üzerindeki intifa hakkı resmi senedin düzenlenip tapuya tescili ile tesis edilir. Kişiler sahip oldukları malları satabildiği gibi aynı zamanda üçüncü bir kişi yararına da intifa hakkı tesis edebilmektedir. Bu kişiler gerçek kişiler olabildiği gibi aynı zamanda tüzel kişiler de olabilmektedir.
Kanuni intifa hakkında ise malların üzerindeki kanuni intifa hakkı tapu müdürlüğünde tescil edilmemiş olsa bile durumu bilenlere karşı bu hak ileri sürülebilmektedir. Mirasta sağ kalan eşin intifa hakkı, anan babanın velayetleri altındaki çocukların mallar üzerindeki intifa hakkı veya kocanın karsının malları üzerindeki intifa hakkı gibi durumları içermektedir.
Mahkeme kararı ile intifa hakkı da genellikle borçlu alacaklı gibi durumlarda mahkemenin belirlediği durumlarda kullanılan bir seçenektir. Mal sahibi tescil talebinden kaçındığı takdirde alacaklı olan kişiler intifa hakkının tesisini sağlayabilmektedirler. Bu intifa hakkının kurulabilmesi için kesinleşmiş mahkeme kararı aranmaktadır.

İntifa Hakkın Hangi Durumlarda Sona Erer?

İntifa hakkının sona ermesinde de tıpkı kurulmasında olduğu gibi intifa hakkının konusuna göre farklı konulara bağlıdır. İntifa hakkının sona ereceği durumlar şunlardır;

  • Süre sınırı olan intifa haklarında belirlenen sürenin dolması.
  • Kişilerin ölümü veya kişiliğin ortadan kalkması ( tüzel kişiliğin sona ermezi veya gaiplik vs…
  • Malların tamamen yok olması
  • Malların kamulaştırılması
  • Malların icra celbi ile satılması
  • Mahkeme kararı

İntifa hakkı sona verdiği zaman hak sahibi malları mal sahibine iade etmek zorundadır. Kanunlara göre bu gibi durumlarda oluşan zararlardan tamamen intifak sahibi sorumludur ve mal sahibi talep ettiği takdirde tüm zararı karşılamakla yükümlüdür.

Marmaris ve Selimiye emlak piyasasından haberler almak isterseniz Marmaris Haber sitesini izlemenizi tavsiye ederiz.