İskan Belgesi Almak ve Af

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Home > Blog > Gayrimenkul > Sayfamız

İskan Ruhsatı Nedir?

Muğla Marmaris Selimiye Gönenç Emlak Şirketi iskan belgesi almak ile affı konularında gayrimenkul sektörüne açıklamada bulundu. Firma Marmaris emlak piyasasında sık sorulan ve merak edilen konuları gündeme alarak bilgi paylaşımlarına devam ediyor. Marmarisbox ücretsiz üyelik sistemi ile sektöre ilişkin bilgi ve haberleri izlemenizi tavsiye ederiz.

İskan ruhsatı, yapı kullanım izin belgesi olarak tanımlanabilir. İskan ruhsatı alabilmek için yapılması gereken bazı işlemler vardır. Öncelikle inşaatı yapan müteahhitin veya yetkilisinin inşaatın bulunduğu yerdeki belediyeye başvurması gerekir. Başvuru yapılan yerdeki görevli inşaatı veya yapıyı yerinde giderek değerlendirir. Beyan edildiği şeklinde yapılıp yapılmadığına, plana uygun olup olmadığına, elektrik, su, doğalgaz asansör vb. gibi tesisatlarda sıkıntı olup olmadığına bakar ve eğer sıkıntı göremezse bu işlemlerle ilgilenen kurumlardan teknik rapor ister. Bu raporları kendi raporu ile birleştirerek Yapı Kullanma İzin Amirliğine verir. Belge için başvuran kişi bu amirliğe giderek gerekli ödemeleri yapmasının ardından tapuları da ibraz ederek iskan belgesini (ruhsatını) alabilir.


İskan Ruhsatı Hakkında
İskan ruhsatı almak için yapılacaklardan bahsettik. Ruhsatın içinde bulunması gereken bilgiler ile alakalı olarak da belge talebinde bulunan kişinin ibraz etmesi gerekenler vardır. İnşaatın bitiş tarihi, inşaatın planı, bölümleri, metrekareleri, tapu kaydı, adresi ve asıl mal sahiplerinin bilgileri, kimin üzerinde ne kadar pay olduğu gibi bilgiler tam olarak belirtilmelidir ki iskan ruhsatı daha çabuk alınabilsin.


İskan ruhsatı almak için;
Yapının inşaatının bitmiş olması
Ruhsat alındığı tarihten itibaren iki yıl içinde inşaata başlanmış olması
İnşaatın beş sene içinde tamamlanmış olması gerekir.


İskan Affı Nedir ve Kimler Yararlanabilir?
İskan ruhsatı alırken ödenen harçlarda ve vergilerde indirime gidilmesi demektir. Bu da şu anlama gelir. Daha az ödenecek olan vergi, iskan belgesinin veya yapı ruhsatının daha çabuk çıkmasıdır. Bununla amaçlanan şey ise, hem kaçak yapıları engellemek hem de daha sağlıklı ve uygun koşullarda yapıların inşaa edilmesine olanak sağlamaktır.

İskan affından kimler yararlanabilir? Geriye dönük en fazla 5 senelik iskan ruhsatı talebi olan kişiler iskan affından faydalanabilir. Yani tüm evrakları hazır ve yapı ile alakalı hiçbir sıkıntı yok ancak sadece harç ve vergi ile alakalı olarak ruhsat alınamamışsa iskan affına tabi olunabilir. Bu süre 6 sene bile olsa tüm evraklarınızı tamamlamış dahi olsanız bu af kapsamına giremezsiniz.

Marmaris ve Selimiye emlak piyasasından haberler almak isterseniz Marmaris Haber sitesini izlemenizi tavsiye ederiz.

İrtibat: 0532 312 01 16