İmar Barışı Doping Etkisi

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Konut Piyasasına İmar Barışı Dopingi

 

Muğla Marmaris Selimiye Emlak piyasasında imar barışı kaçak durumda konutların yapı kayıt belgesi ile yasal konuma alınmasını sağlayan yasa olarak benimseniyor. Piyasalar gelişme üzerine hareketlendi. Fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çarpık, tapusuz kentleşmeden doğan sorunu çözmek için imar düzenlemesine gitti. Afet risklerini de göz önünde bulundurarak tapusuz, imar planına uymayan mülklere yapı kayıt belgesi vermeye başladı. Yapılan uygulama halk arasında imar barışı olarak adlandırılıyor.

31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen tapusuz, ruhsatsız, imar planına aykırı yapılara yasal belge veriliyor. Ocak 2019 tarihinde başvuru süresinin biteceği açıklanmasına rağmen 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı.

Yapı Kayıt Belgesi Kapsamındaki Binalar

  • Kat irtifak tapusu olan yapılar
  • 31.12. 2017 tarihinde önce yapılmış iskânı alınmamış yapılar
  • İmar mevzuatına aykırı şekilde fazladan kat veya daire yapılan yapı konut kooperatifleri
  • Bağımsız bölüme sonradan eklenen bölümler (her ikisi ayrı ayrı değerlendirilecektir)
  • Tapusu olmayan gecekondular
  • Güneş enerjisi santralleri
  • Tapu tahsis belgesi olan yapılar imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alabileceklerdir.

Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?

Yapı kayıt belgesi başvurusunu kendiniz yapabileceğiniz gibi, gayrimenkul, tapu takip işlemi yapan firmalara yaptırabilirsiniz.

Yapı kayıt belgesi oluşturulabilmesi için sizden; e - Devlet şifresi, cep telefonu numarası, e-posta adresi, beyan edilen yapının açık adresi, tapusu varsa ada, parsel bilgileri, Kapalı, açık alanların ayrı ayrı ölçümleri, resimleri isteniyor. Bilgileri hazırladığınızda e-devlet üzerinden kendiniz girerek imar barışı için yapı kayıt belgesi oluşturabilirsiniz. Kapalı alan için binayı dıştan dışa ölçüp kaç metrekare olduğunu hesaplayacaksınız.

Binanın yandan, önden resmini çekip, yükleyeceksiniz. Bu konuda sayfa sizi yönlendiriyor. Bilgileri girdikten sonra size kaydınızın alındığını bildiren bilgilendirme mesajı geliyor. Girdiğiniz bilgilere göre %3 oranında vergi matrahı çıkacaktır. Gelen ikinci mesajda ödeyeceğiniz rakam bulunuyor. Mesajda nasıl yatıracağınız söyleniyor.

15 Haziran 2019 tarihine kadar ödemeniz gereken tutarı yatırmanız gerekiyor. Ödeme yapıldıktan sonra e-devlet üzerinden yapı kayıt formunuz oluşturuluyor. Yeni haber gelene kadar formu saklamanız gerekiyor.

Bakanlığın düzenlediği uygulama konut piyasası üzerinde olumlu etki oluşturdu. Ruhsat alınamayan veya kiraya verilemeyen binaların sisteme kayıt edilmesiyle konut piyasası canlandı.

İrtibat: 0532 312 01 16