Arsada İmar Terki

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Home > Blog > Gayrimenkul > Sayfamız

Arsada imar terki nedir?

Muğla Marmaris Selimiye Gönenç Emlak Şirketi arsada imar terki konularında gayrimenkul sektörüne açıklama yaparak paylaşımda bulundu.

Bu Konuda Bilinmesi Gerekenler
Muğla Selimiye emlak piyasasında Arsada imar terkinin ne olduğu konusunda birçoğunun bilgisi yoktur. Bu sebeple arsa alırken tapu üzerinde kullanılan açılımın yani ifadenin ne olduğuna dikkat etmenizde fayda vardır. İlk pazarlama aşamasında kimi zaman ağız alışkanlığı nedeni ile kimi zamanda tapu alanını daha değerli göstermek ve bu şekilde pazarlamak amacı ile ‘’arsa’’ ifadesi kullanılmaktadır. Eğer almayı düşündüğünüz alan tapusunda Arsa ibaresi kullanılmış ise bir sorun yaşamazsınız. Ancak henüz imara açılmamış parsellerden ileride imar aşamasında geldiğinde resmi bir şekilde belli bir oranının alınma durumu oluşabilir. Buna da arsada imar terki denilmektedir. Özellikle Selimiyede satılık arsa alma kararı vermeden önce bu hususları göz önünde bulundurmakta yarar vardır.

Arsada İmar Terki Nasıl Uygulanmaktadır?
Öncelikle yukarıda da bahsedildiği üzere satın aldığınız parsel arsa değil tarla vasfında ise veya benzeri bir ifade ile geçmekte ise bu parselin bir kısmı resmi kurum tarafınca alınacağı aşikârdır. Yasa gereği böyle bir hukuksal hak kurum açısından bulunmaktadır.
DOP yani, Düzenleme Ortaklık Payı gereğince parseller imar haline getirilirken terkler talep edilir. Yani imar kanunu gereğince % 40 ‘a kadar varan terk sağlanabilir. Bu terkler kamu alanları için kullanılmaktadır. Örneğin park, sağlık kuruluşu, belediye alanları gibi mevzuatlarda imar terkiniz istenebilir.
Bu konulara vakıf değilseniz ve parseli bir gayrimenkul danışmanı aracılığı ile satın alacak iseniz bu kişilere tapu üzerindeki ibareler hakkında detaylı bilgi almanız da fayda vardır. Bazen bir mülk üzerine tapu olması yeterli olmayabilir. Bu sebeple detaylı olarak incelenmesinde yarar vardır.

İmar Terki Neden Gerekebilir?
İmar terki uygulaması 18. Madde yönetmeliğinde 4/C bendine oranla % 40 oranında mülk sahibi tarafından verilmesi anlamına gelmektedir. İyi bir yatırım yaptığınızı düşünüp ilerleyen zamanlarda hayal kırıklığına uğramamanız için bu hususlara dikkat etmeniz daha doğru ve emin bir adım olacaktır.
Elbette yatırım amaçlı alınmış her alan ileri ki zamanlar için her halükarda kazan sağlayacaktır. Ancak aksi durumlarda görülmüş ve yaşanmıştır. Yani karlı bir iş yapıp ileride daha çok para edecektir dediğiniz alanların % 40 ‘lık bir oranının elinizden gitmesi elde edeceğiniz karı götürdüğü gibi sizi zarara da ulaştırabilir.

Marmaris ve Selimiye emlak piyasasından haberler almak isterseniz Marmaris Haber sitesini izlemenizi tavsiye ederiz.